Menü Arama

Apple iPad Air 2 sekiz çekirdekli bir GPU'dan gücünü alıyor

Facebook'ta paylaş
Twitter'da paylaş
Whatsapp'da paylaş
Apple iPad Air 2 sekiz çekirdekli bir GPU'dan gücünü alıyor

Üç çekirdekli işlemci tasarımıyla özgün mikromimarisinden bir kesit sunan Apple A8X, piyasadaki en güçlü tablet bilgisayara hayat veriyor. Gerek işlem gerekse grafik performansı hususunda tablet kategorisinin çıtasını yükseltmeyi başaran iPad Air 2'nin A8X ile sektöre yaşattığı ilkler meğerse üç çekirdekli işlemciyle sınırlı değilmiş. GPU odaklı çalışmalarını sonuçlandıran Anandtech.com, yeni iPad ile sekiz unified shader kümeli bir mimariye geçildiğini ilan etti. Sekiz kümeli yapı, A8X'in özelleştirilmiş bir PowerVR Series 6XT tasarımı benimsediğini gösteriyor.

Rogue mikromimarisini temel alan ImgTec'in Series 6XT GPU ailesi, 4 kümeli GX6450 ile iPhone 6 ve iPhone 6 Plus akıllı telefon modellerine güç veriyor. Çok daha yüksek bir performans sergileyen iPad Air 2'nin ise, 6XT serisinin tepe modeli olan GX6650 ile donatılmış olduğu ileri sürülmüştü. Ancak ortaya çıkarılan son detaylar, Apple'nin iş ortağı Imagination Technologies tarafından resmen duyurulmamış sekiz kümeli bir grafik birimi kullandığına işaret ediyor.

Bu önemli detayı ortaya çıkaran kaynak, resmi isimlendirmesi belli olmayan GPU'ya GXA6850 adını vermiş bile. Aşağıdaki A8X'e ait detaylı çekimden de kolaylıkla sağ köşeye yerleştirilmiş sekiz kümeli grafik işlemciyi görmek mümkün.