Menü Arama

PowerVR Series7XT ve Series7XE, yeni iPhone/iPad GPU'ları duyuruldu

Facebook'ta paylaş
Twitter'da paylaş
Whatsapp'da paylaş
PowerVR Series7XT ve Series7XE, yeni iPhone/iPad GPU'ları duyuruldu

ARM gibi İngiltere'de yetişip mikromimari piyasasının önderlerinden biri haline gelen Imagination Technologies, bugün yeni nesil grafik işlemcilerini tanıttı. Çin'de düzenlenen Imagination Summit etkinliği, son dönemde ürünleri Asya'da revaçta olan firmanın kendini göstermesi adına büyük bir fırsat. Bunu iyi değerlendirmek amacıyla PowerVR Series7 ailesinin iki ana GPU serisini Çin'de görücüye çıkaran ImgTec, aynı zamanda sonraki mimarisini de detaylandırmış oldu.

Rogue7 adı verilen yeni bir GPU mimarisi kullanılarak inşa edilen PowerVR Series 7XT ve Series 7XE, şirketin şimdiye kadarki en geniş pazar hudutlarına ulaşabilmesi yolunda büyük rol oynayacak. Zira özellikle esnek yapısıyla dikkat çeken Series 7XT, internete bağlanabilen akıllı aygıtlardan (IoT -internet of things-) oyuncu donanımları ve sunuculara kadar geniş bir cihaz yelpazesine hitap ediyor. 2'den 16'ya kadar ölçeklendirilebilen unified shader kümeleri ve 64 ile başlayıp 512'ye kadar çıkan ALU çekirdeği sayısı, Rogue7 tasarımlı bir GPU'nun 1 TFLOPS grafik performans değerine ulaşabilmesini mümkün kılıyor.

Series 7XT'nin şimdilik PowerVR GT7200, GT7400, GT7600, GT7800 ve son olarak 1 TFLPS performansıyla bir mobil cihazda kullanılması zor görünen PowerVR GT7900 olmak üzere beş farklı GPU dizaynına ev sahipliği yaptığı biliniyor. Alt segment telefonlar, 4K televizyon, uydu alıcısıyla başlayan GPU'ların hitap ettikleri cihaz kategorileri, dizüstü, işlem odaklı sunucular ve oyuncu piyasasına hitap eden ürünlere kadar ulaşıyor. 6XT'ye kıyasla yüzde 60'a kadar çıkan performans artışı, 7XT'nin Rogue7 mimari değişikliğiyle önemli bir güncelleme olarak çıkış yapacağı sonucuna sadece sentetik test sonuçlarını inceleyerek varmak mümkün.

16-32 ALU çekirdekli PowerVR Series 7XE'nin GE7400 ve GE7800 yongaları ise, giriş seviye telefonlar gibi daha mütevazı pazarlarda varlık göstermeye çalışacak. İngiliz yarı iletken devinin bu seriyle mümkün olan en küçük GPU'ları üretmek ve performansı önceki nesillere kıyasla belirgin bir şekilde yukarı taşımayı hedeflediği biliniyor. Hem 7XT hem de 7XE'nin 2015 sonu - 2016 başında tüketiciyle buluşacağı ifade ediliyor.

Imagination, en büyük lisansçısı Apple ile yıllardır milyonlarca iPhone ve iPad kullanıcısına görüntü aktarıyor. Son olarak iPhone 6&6 Plus ve pazarın en yüksek performanslı mobil aygıtı iPad Air 2'de PowerVR Series 6XT çözümleri kullanılan şirket, büyük olasılıkla Apple A9 çipine de Series 7XT ile girmeyi becerecektir. Kesin detaylar geldikçe sizleri haberdar etmeye devam edeceğiz.