Menü Arama

ARM, yeni mobil GPU'su Mali T860 ve diğer medya işlemcilerini duyurdu

Facebook'ta paylaş
Twitter'da paylaş
Whatsapp'da paylaş
ARM, yeni mobil GPU'su Mali T860 ve diğer medya işlemcilerini duyurdu

Son üç yılda medya işlemci departmanında büyük bir yükseliş gözlenen İngiliz mikromimari devi ARM, Android ekosisteminin bir numaralı GPU lisans dağıtımcısı haline geldi. 2011'de 50 milyon düzeyindeki Mali GPU'lu akıllı cihaz satışları, 2012'de üç katına çıkarak 150 milyon ve son olarak 2013'te de üç kat artış göstererek 450 milyona ulaştı. Büyümesini sürdürmek isteyen firma, geçen sene olduğu gibi yine ekim ayı sonunda bir tanıtım etkinliği organize ederek yeni medya çözümlerini gün yüzüne çıkardı.

Modern mobil GPU mimarisi Midgard'ın 2015'te de kullanımda olacağını dile getiren ARM, T800 serisi grafik işlemcileriyle giriş seviyeden en üst düzey kadar tüm akıllı çözümlerde var olmaya çalışacak. Mevcut amiral gemisi T760'ı Galaxy Note 4 ile pazara sunan ARM'nin en büyük iş ortağı Samsung, muhtemelen bugün tanıtılan T800'ün tepe mimarisini de Galaxy Note 5'te kullancak.

İki nesil önceki T628'e kıyasla aynı şartlar altında %45 daha az güç tüketimi gerçekleştirdiği belirtilen Mali T860, önümüzdeki yıl 14 nm FinFET sürecine geçişin başlayacağı göz önünde bulundurulursa, belirtilen rakam çok daha yüksek bir tasarruf sağlayacak gibi görünüyor. Tıpkı T760 gibi 16 çekirdeğe kadar ölçeklendirilebilen T800 ailesinin amiral gemisi, 10-bit YUV renk standardına tam destek sunuyor. Grafik API kanadında ise, Direct3D 11.1, OpenGL ES 3.1, OpenCL 1.2 ve RenderScript mevcut durumda.

T720'nin giriş veya orta segmentte ilgi çekememesinden ötürü bu alana yönelik iki farklı tasarım geliştirmeye karar veren şirket, T860'ın yanında dört çekirdeğe kadar ölçeklendirilebilen T820 ile T830'u da teknoloji dünyasına tanıttı. %55 zar alanı tasarrufu ve T620'den yüzde 50 daha yüksek grafik performansı ortaya koyabilen iki tasarım arasındaki tek fark, birinin tek, diğerinin çift ALU çekirdekli bir mimari benimsemesinden ibaret.

Tanıtımlarını yeni nesil Midgard mimarili GPU'larla sonlandırmayan ARM, geçen yıl güncellenmeyen video işlemci ve ekran sürücüsünü bu etkinliğinde yeni sürümleriyle karşımıza çıkardı. 10-bit YUV renk derinliği desteği, tek çekirdekte 1080p 60 fps video kodlama/dekodlama, sekiz çekirdekte 4K çözünürlüklü 120 fps video işleme ve yeni bellek bant genişliği tasarruf sisteminden faydalanma, Mali V550'nin başlıca yeniliklerinden.

Mobil mikromimari uzmanının yeni ekran sürücüsü Mali D550 ise, esnek yapısı ve daha tasarruflu tasarımı sayesinde üreticilere oldukça cazip gelecek teklifler sunuyor. Firmaların cihaz ekranına eklemek isteyeceği iyileştirmeler ve ek fonksiyonlar, D550 aradan çıkarılmadan kolayca üzerine işlenebilecek ve böyece kullanıldığı ortama uyum sağlayabilmiş olacak.

Tüm bu 2014 model Mali medya işlemci tasarımları, 2015 ikinci yarısında piyasaya sürülecek cihazlarda kullanıma hazır durumda. Özellikle Uzak Doğulu çipset üreticileriyle beraberliğini kuvvetlendirmekten yana tavır koyan ARM, muhtemelen Samsung ve MediaTek başta olmak üzere birkaç firmaya yeni tasarımları için erken erişim hakkı tanıyacaktır. Yeni Mali'lerin kullanıldığı cihazlar hakkında tüm gelişmeler için bizi takip edin.