Menü Arama

Çin'den çip piyasasını değiştirecek 29 milyar dolarlık yeni fon

Facebook'ta paylaş
Twitter'da paylaş
Whatsapp'da paylaş
Çin'den çip piyasasını değiştirecek 29 milyar dolarlık yeni fon

Çin, yarı iletken çip piyasasına yönelik ilk yatırım fonunu 2014 yılında duyurmuş ve 20'den fazla şirketi destekleyerek özgün tasarım, üstün üretim teknolojileri gibi kilit mevzularda ciddi gelişme ortaya koymuştu. Hafta başında ikinci yatırım fonunu resmen tamamlandığını duyuran Çin hükümeti, büyük oranda Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen fon paketinde 29 milyar dolar (165 milyar ₺) finansal hacme ulaşıldığını açıkladı.

Bakanlığın yanı sıra aralarında Çin Kalkınma Bankası, China Tobacco ve bir de özel yarı iletken çip firmasının yer aldığı birçok farklı sektörden isimleri bir araya getiren yatırım fonu, son dönemde ABD'nin teknoloji transferini engellemeye yönelik hamlelerine karşı yerelleşme çabalarını desteklemek üzere çip üreticisi ve tasarımcılarına maddi destek sağlayacak. 2020 sonunda çip ihtiyacının yüzde 40'ını yerli çözümlerden karşılamayı planlayan ülkede 2025 hedefi ise; yerlilik oranını yüzde 70'e çıkarmak.

DRAM piyasasında Kore/Amerikan hakimiyeti sarsılabilir



Planlanan yerlilik oranlarına ulaşabilmek için yatırımlarını bellek çipi sektörüne yoğunlaştıran Çin, bu sebeple ikinci yatırım fonunun başına ilk yerli NAND flaş çipi üreticisi Yangtze Memory'nin yönetim kurulu başkanını getirmişti. Üretim teknolojileri batılı rakiplerinin gerisinde kalan ve ekipman tedariğinde ithal çözümlere muhtaç durumda olan ülke, yakın dönemde en hızlı sonuç alacağı sektörün ise DRAM olduğunu düşünüyor.

Bu yıl seri üretime başlayacak olan CXMT, kısa sürede operasyonel gelirlerini 1 milyar doların üzerine çıkaracağını öngörüyor. 100 milyar dolarlık DRAM piyasasında kısa sürede dördüncülük koltuğuna oturması beklenen Hefei merkezli şirket, Samsung, SK Hynix ve Micron üçlüsünün yüzde 95 oranla hakim olduğu piyasada Kore/Amerikan hakimiyetini sarsacak uygun çözümler geliştirmeyi hedefliyor.

Öte yandan 5G dönemi için de dört bir yandan çalışma yürüten Çinli üreticiler, gelecek yıl ucuz 5G telefon üretimine hazır olduğunu rapor ediyor. Batıda henüz üst segmentlerde dahi kısıtlı penetrasyona sahip 5G'nin Unisoc, MediaTek ve Huawei sayesinde Çin'de kısa sürede en alt segmentlere kadar yayılması bekleniyor.