Menü Arama

Japonlar bakteriyi hafıza kartına çevirdi

Facebook'ta paylaş
Twitter'da paylaş
Whatsapp'da paylaş
Japonlar bakteriyi hafıza kartına çevirdi

Bilişim teknolojisi bilgisayarların ebatlarını küçültmesine rağmen fonksiyonları daha da gelişirken, Japon bilim adamları çok önemli bir buluşu gerçekleştirdi. Japon araştırmacıların minik bir canlı organizmanın genlerine dijital veri yükleyebilen yöntemi geliştirmesi, teknoloji dünyasında organik bilgisayarlar konusunda önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Japonlar Bakteri Flah DiskYöntemin mucitleri, bir bakterinin genlerine yüzlerce yıl muhafaza edilebilecek önemli miktarda sayısal bilgi yüklemeyi başardı. Araştırmaya göre, "bakteriler ve belli bir genetik şifreye göre çoğalan diğer mini organizmalar, veri depolamak için önemli potansiyel" sunuyor, bu da bilim dünyasının ilgisini çekiyor. Japon araştırmacılara göre, mini organizmalar, harddisk ve hafıza kartlarıyla kıyaslandığında çok küçük kalsalar da genlerinde çok uzun süre önemli miktarda bilgiyi saklayabilecek. Araştırmacılar, bilgileri genlerin değişik noktalarında depolayan teknoloji geliştirdiklerini, bunun da zaman içinde oluşacak genetik mutasyon sonucu bilgilerin yok olma ihtimalini azalttığını belirtti.

Uzmanlar, çalışmalarında "Bacillus subtilis" adlı bakterinin genlerine dijital bilgiyi kimyasal elmentlere "tercüme eden" bir yöntem kullanarak şifreli kısa mesaj "yazdı". Verilere ulaşmak için, bakterinin normal gen haritasını mesaj yüklenerek değiştirilmiş gen haritasıyla kıyaslamak yetiyor.