Menü Arama

Google'nin yeni çoklumedya cihazı Chromecast detaylandı

Facebook'ta paylaş
Twitter'da paylaş
Whatsapp'da paylaş
Google'nin yeni çoklumedya cihazı Chromecast detaylandı


Android ve Chrome ekosistemlerinden sorumlu Google yöneticisi Sundar Pichai'nin geçen haftaki basın etkinliğinde tanıtılan Chromecast, satışa sunulduğu gün alışveriş siteleri ve perakendecilerdeki stokları hızla tükenmişti. Sadece 35$ fiyatla dağıtımı gerçekleştirilen çoklumedya cihazı, Android işletim sistemi tabanlı Google TV'nin basitleştirilmiş bir sürümünü beraberinde getiriyor, televizyona HDMI üzerinden bağlanıyor ve gücünü arkasındaki USB yuvası aracılığıyla alıyor.

iFixit ekibi tarafından donanımı incelenen aygıt, Marvel DE3005 yongada sistemi, 2 GB dahili hafıza, düşük voltajda çalışan 512 MB DDR3L sistem belleği ve Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth, FM radyo desteğine sahip AzureWave modülünü bünyesinde barındırıyor. Windows, Chrome OS, Mac OSX, Android ve iOS işletim sistemleri için yayımlanan Chrome tarayıcısına entegre edilecek Cast düğmesi ile neredeyse tüm internet sitelerini bulut üzerinden televizyona aktaran, HTML5 ve Flash içerikleri sorunsuzca görüntüleyip halihazırda Silverlight ile QuickTime medyalarına destek sunmayan Chromecast, Netflix, Pandora ve Google Play gibi sanal içerik kaynaklarının hem resmi internet siteleri hem de mobil uygulamalarıyla tamamen uyumlu.

Üçüncü parti kaynaklar için Chromecast SDK'sını birkaç gün önce geliştiricilerin beğenisine sunan internet şirketi, yeni kablosuz veri aktarım aygıtı ile Chrome tarayıcısını TV'lere taşımış; sıradan televizyonlara akıllı televizyon yetileri kazandırmış oldu. Halihazırda deneme aşamasındaki Chromecast bütünleşmesini Chrome 30 tarayıcı sürümüyle stabil seviyeye çıkararak tüm Chromebook'lara destek sunulmaya başlayacağını müjdeleyen Google'nin Netflix gibi diğer sanal içerik sağlayan firmalarla da direk Chromecast desteği hususunda görüşme halinde olduğu bildiriliyor.

Apple'nin AirPlay hizmetine rakip gösterilen Chromecast, aslında Mountain View merkezli arama motoru devinin internet erişimini Chrome tarayıcısı üzerinden televizyonlara yayma çabasının bir ürünü olarak ortaya çıktı. Ekonomik fiyatı ile ABD'deki tüketicilerden büyük ilgi gören aygıtın bilgisayar, telefon ve tabletlerde görüntülenen içerikleri, internet sayfalarını televizyonlara aktarmak için en ucuz yöntem olduğu aşikar. Cihazın Türkiye'deki satışı ve Türkiye fiyatıyla ilgili yeni detaylar için bizi takip etmeye devam edin.



Yazar: Bilal Akgündüz