Menü Arama

MediaTek, 5G döneminin en büyük kazananı olabilir

Facebook'ta paylaş
Twitter'da paylaş
Whatsapp'da paylaş
MediaTek, 5G döneminin en büyük kazananı olabilir

Bütçe dostu akıllı telefon ve tablet bilgisayarların bir numaralı çipset tedarikçisi MediaTek, mobil sektörde yeni dönemin en büyük kazananı olmaya aday. 5G destekli ilk çipini en kısa sürede piyasaya sürmek için büyük çaba harcayan Tayvanlı tasarımcı, Çin'in en büyük üç akıllı telefon üreticisinden sipariş almaya başladı bile.

Digitimes'ın Tayvanlı tedarik zinciri kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, TSMC'yi üretim konusunda kapasite artırması için bizzat görüşerek sıkıştıran MediaTek CEO'su, 2020 ilk çeyreğinde yüksek hacimli seri üretimin başlanması ve siparişlerin büyük müşterilere teslimatına geçilmesini öngörüyor. Oppo ve vivo'nun uygun fiyatlı 5G telefonları için çipset tedarik edecek olan MediaTek, üretimde yeterli seviyeye ulaşabilirse Huawei'yi de müşteri portföyüne dahil edebilir.

Kendi 5G modem çipini geliştirip üretim seviyesine ulaşmış olan Huawei, MediaTek'in 5G yongasetlerini tıpkı en büyük rakibi Oppo/vivo gibi alt segment çözümlerinde kullanmayı planlıyor. Çinli firmalarla yakınlaşma gösteren MediaTek, doğrudan Qualcomm'un pazar payına göz dikmiş durumda. Yıllardır yerel bağlantılarını kuvvetlendirmek için milyarlarca dolar harcayan Qualcomm ise, 5G hususunda Asyalı rakibini saf dışı bırakabilmek için Samsung'un 7 nm EUV üretim teknolojisinden istifade etmek istiyor.

5G çiplerini erken piyasaya sürmeyi başarabilirse akıllı telefon sektörünün yeni Qualcomm'u olma yolunda büyük bir adım atacak olan MediaTek, kendi 5G modem çipi ve yongada sistem çözümlerini geliştiren bir diğer bütçe dostu yarı iletken tedarikçisi Çinli Unisoc'u da ciddi bir tehdit olarak değerlendirmek zorunda. Sene sonuna kadar üst düzey bir çipsetle beraber ilk 5G modem çipini lanse etme taahhüdünde bulunan Unisoc, Çin hükümetinin desteğiyle Qinghua Üniversitesi bünyesinde şekillenen bir holdingin parçası.