Menü Arama

64-bit sekiz çekirdekli Samsung Exynos 7 Octa çipset duyuruldu

Facebook'ta paylaş
Twitter'da paylaş
Whatsapp'da paylaş
64-bit sekiz çekirdekli Samsung Exynos 7 Octa çipset duyuruldu

Mobil işletim sistemlerinde 64-bite geçiş tüm hızıyla devam ediyor. Geçen sene iOS 7 ile başlayan 64-bit destekli yazılım furyası, dün duyurulan Android 5.0 Lollipop ile pazarın en büyük ekosistemine de gelmiş oldu. Intel ve ardından Qualcomm'un geliştirmiş olduğu çipsetler, geçişin giris seviyeden orta-üst seviyeye kadar rahatça gerçekleşeceğinin sinyallerini veriyor. Ancak üst düzey cihazlar için aynı şeyleri söylemek zor. Zira NVIDIA'nın Denver işlemcili Tegra K1 çipini kullanan HTC Nexus 9 dışında resmileşmiş bir tepe modeli bulunmuyor. Buna 32-bitte çalışan Galaxy Note 4'ün Exynos 5433 yongasını dahil etmek de pek mümkün değil.

64-bit desteğine muhtemelen hiçbir zaman kavuşamayacak olsa da, ARMv8 mimarisine sahip piyasanın en güçlü ARM tabanlı işlemcilerini ilk kullanan Samsung oldu. Bununla yetinmeyip önümüzdeki yıl için hazırladığı yeni nesil çipini şimdiden detaylandıran tecrübeli üretici, Exynos 7 Octa serisinin ilk üyesini resmen duyurdu. Tıpkı Exynos 5433 gibi ARM Cortex-A57, Cortex-A53 işlemciler ve ARM Mali-T760 grafik birimini kullanan yongada sistem çözümu, önceki nesil Exynos yarı iletkenlerinden % 54 daha yüksek işlem gücü ve % 74 daha iyi grafik performansı sergileyebilecek.

20 nm HKMG ürrtim süreci teknolojisiyle geliştirilen çipsete entegre edilen çift görüntü sinyal işlemcisi sayesinde Exynos 7 Octa'ya sahip bir cihazın 16 MP arka ve 5 MP ön kamerasından aynı anda yüksek çözünürlüklü video kaydı yapılabilecek, 2560 x 1440 ile 2560 x 1600 piksel gibi ekran çözünürlük değerlerine tam destek sunulacak. Böylece Galaxy S6'nın Quad HD çözünürlük standardını benimseyeceğini ve ARM big.LITTLE işlem teknolojisiyle bir araya getirilmiş dört çekirdekli iki işlem kümesine sahip Exynos 7 Octa'dan gücünü alacağını rahatça dile getirebiliriz. Ancak çipsetin örneklenme, seri ürrtim ve piyasaya sürülüş tarihleri hakkında herhangi bir bilgi bulunmuyor.