Menü Arama

Samsung'un Mongoose kod adlı 64-bit işlemcisinden ilk detaylar

Facebook'ta paylaş
Twitter'da paylaş
Whatsapp'da paylaş
Samsung'un Mongoose kod adlı 64-bit işlemcisinden ilk detaylar

Kendi 64-bit işlemcisini geliştirmeye başladığını iki sene önce duyuran Samsung, beklenenden çok daha erken bir zamanda özel işlemcisini piyasaya sürebilir. Bu ihtimali ortaya çıkaran unsur, Baidu Tieba platformunda paylaşılan bir iddia. Kaynağın ifadesine göre, "Mongoose" (firavun faresi) kod adlı işlemci Geekbench test aracında sınanacak kadar hazır durumda.

2,3 GHz saat hızında çalıştığı ileri sürülen Samsung tasarımı uygulama işlemcinin ARM'ye ait son performans işlemci dizaynı Cortex-A72'ye alternatif olarak hazırlandığı tahmin edliyor. Geekbench aracındaki tek çekirdek skoru 2240 olan Mongoose, Galaxy S6 ile piyasaya sürülen Exynos 7420'nin Cortex-A57 işlemcisinden %45 daha yüksek sonuç elde etmiş görünüyor.

14 nm'lik bir çipsette test edildiği aktarılan Mongoose, Koreli üreticiye rakiplerinden daha farklı donanımlar inşa etmesinde büyük katkı sağlayacağı gibi, Qualcomm'a duyulan ihtiyacı da ortadan kaldırmış olacak. Projenin bu amaçla yürütüldüğünü kod adına bakarak da anlamak mümkün. Zira Mongoose, yani firavun faresi, Krait gibi en ölümcül kobraları dahi avlayabilen bir hayvan. Krait ise, Qualcomm'un yıllardır özel tasarım işlemcilerine verdiği isim.

Şimdiden test sonuçları internete sızmaya başlayan Mongoose'nin ilk iddialardaki 2016 çıkış tarihinden önce tüketiciyle buluşması da ihtimaller arasına girmiş oldu. Samsung'un sonbaharda piyasaya süreceği Galaxy Note 5 ile özel işlemcisini kullanmaya başlayıp başlamayacağını söylemek için erken. Ancak dünyanın en büyük ikinci yarı iletken üreticisi olan Samsung'un da artık kendi işlemcileriyle özgünleşme yoluna gideceği kesin.